Päivin Karo-koiran matka raakaruokintaan

kokemukset ongelmat raakaruokinta
Kuvassa on Päivin Karo-koira. Rodultaan Karo on hovawartti. Oikeassa sivussa kuvaa lukee: "Karo-koiran matka raakaruokintaan" ja alapuolella on Luonnollisen ruokinnan logo, jossa koira ja teksti "Haukun luonnollinen ruokinta'".

Alkuperäinen teksti Päivi Vahala-Partanen

(muokannut Virva Lehto)

Päivin 6-vuotias hovawartti Karo ei oikein halunnut syödä, eikä Karo enää jaksanut nousta autoon ja sänkyyn, vei Päivi Karon eläinlääkärille. Karolle määrättiin kipulääkekuuri ja eläinlääkärin myymiä nappuloita. Kuukauden päästä Karo oli jälleen eläinlääkärillä, tällä kertaa kuvattiin selkä ja poistettiin hammaskiveä. Selässä todettiin spondylooma, johon Karolle määrättiin vahvoja kipulääkkeitä yhdeksän kuukauden ajaksi sekä sanottiin, että pitäisi jatkaa samojen nappuloiden syöttämistä kuin aiemmin oli määrätty syötettävän. Päiville myös sanottiin, ettei Karolle saisi enää antaa raakoja lihoja, koska nappuloista Karo saisi kaiken tarvitsemansa.

Sekaruokailu

Ennen eläinlääkärillä käyntiä, oli Karon ruokavaliosta noin puolet raakaruokaa, joka oli usein jäistä naudanlihaa, ja toinen puoli ruoasta oli keitettyä kanaa sekä nappuloita. Aamuisin Karo söi samanlaisen voileivän kuin Päivin puoliso: leivässä oli voita, paljon leikkeleitä, juustoa ja kananmunaa. Lisäksi Päivi kertoo kokeilleensa Karolle kaikkia eläinkaupoissa myytäviä nappulamerkkejä, mutta mikään nappula ei oikein kelvannut.

Vointi huononee

Karo ei voinut hyvin. Päiviä huoletti asia ja hän otti yhteyttä Karon aiemman asuinpaikan eläinlääkäriin, joka suositteli koiraortopedille menoa. Siellä Päivi valitteli Karon huonoa syömistä sekä sitä, että Karon henki haisee kuolemalle, vaikka hammaskivikin oli juuri poistettu. Karon selkä kuvattiin uudelleen, mutta samalla ortopedi katsoi koiran nieluun ja pyysiä Päiviäkin katsomaan sinne. Nielu oli aivan tulehtunut ja täynnä ruskeaa mähnää. Tämä säikäytti Päivin. Ortopedi kysyi, mitä Karolle oli syötetty. Päivi kertoi nappuloista, joita oli määrätty Karolle. Ortopedi käski lopettamaan niiden syöttämisen heti ja aloittamaan jälleen tarjoamaan kotiruokaa; keittämään riisiä ja perunamuusia, kanaa, lihaa ja kalaa sekä tarjoamaan kananmunaa kypsänä ja raakana, mutta välillä myös antamaan maksaa ja sydäntä.

Sittemmin Karon hengitys ei ole enää haissut. 

Karon nykyinen ruokavalio

Nykyisin Karon ruokavalio koostuu keitetystä kanasta ja lihasta. Lihana on usein nautaa, hirveä tai poronlihaa, jotka Karo syö raakana jäädytettynä. Possusta Karo ei pidä ja kalasta Karon maha menee kuralle. Jos jäädytetty liha jää osin syömättä, Päivi keittää sen ja tarjoaa myöhemmin. Päivi tekee Karolle myös omaa maksalaatikkoa ja antaa keitettyä sydäntä sekä porsaan kieltä. Karo on saanut myös 100% kauraleipää, kananmunaa, laktoositonta raejuustoa ja satunnaisesti yhden raa’an häränhännän luuaineen takia. Karo kun ei tykkää kaluta luita, eikä ole koskaan niitä himoinnut. Päivi on myös tarjonnut eläinkaupan vihreitä täysravintopullia, joita Karo syö muutaman kerran viikossa.

Herkut Päivi tekee itse. Hän keittää kanaa, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja laittaa ne uuniin kuivumaan.

Lopulta kävi niin, että kun aamiaisleipä ei enää kelvannut, Karo söi leivästä vain päälliset ja voin. Siten myös viljatuotteet jäivät pois ruokavaliosta.


Alkuperäinen teksti Päivi Vahala-Partanen

(muokannut Virva Lehto)

Sivustolla olevat kokemukset ja palautteet ovat koiranomistajien omia, eivätkä ne ole ohjeita tai lääketieteellisiä neuvoja. Niistä ei saa ottaa mallia ja eläinlääkäriä tulee aina konsultoida.

 

HauHau puruluiden epäillään aiheuttaneen koirille oireita - Takaisi...

Kun häiriövalo syttyy, on aika selvittää syy koiran oireiluun

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Ajanvieteluita turvallisesti

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Kirjoja koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista

Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista

Raijan koirat ja kissa saivat apua raakaruokinnasta

Kirjoja koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista

Mistä apua koiran ihottumaan ja vatsaoireiluun? - Hertta

Miksi koira kutisee?

Resepti: Pipareita koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.