Kun häiriövalo syttyy, on aika selvittää syy koiran oireiluun

allergia iho-ongelmat ihottuma ruoansulatus
koiran-kutina-on-vain-oire
  • Vatsan kurinaa tai ilmavaivoja?
  • Suuria, haisevia kakkakasoja?
  • Iho-oireita tai kutinaa?
  • Ruohon syöntiä tai närästystä?

Kun huomaat, että omalla koirallasi tai ystävän koiralla on jokin huonosti, miten reagoit? 

Entä jos sama tapahtuu autollesi? Öljyvalo alkaa vilkkumaan tai polttoaine tankki näyttää nollaa? Tai pakoputki savuttaa?

Voimmeko miettiä, että näillä on jotain yhteistä? Auto on eloton kapine, mutta elintärkeä liikkumisen ja perheen toimintojen kannalta. Koira on perheen jäsen, mutta sen hyvinvointi on elintärkeää, jotta koko perhe voi hyvin.

Palataan tuohon autoon. Mikäli öljyvalo syttyy, on se merkki suuremmista ongelmista tai vähintään siitä, että öljyä hukkaantuu jonnekin, minne sen ei pidä kadota. Voit toki lisätä öljyä säännöllisin väliajoin, mutta pitäisikö kuitenkin tarkistaa missä vika piilee?

Aivan samoin on koiran ruokinnan kanssa: mikäli kutina tai iho-oireet tai vetelä kakka ovat jatkuvasti vaivana, on joko yritettävä lisätä jotain tai etsittävä syytä kauempaa ja korjattava vuoto tai vika.

Ruokaa on mietittävä polttoaineena. Et mitenkään voi ajaa autoa, mikäli täytät sen tankin väärällä polttoaineella. Auto ja sen järjestelmä ei kestä sellaista. Kuitenkin kuvittelemme, että voimme syöttää parhaimmalle ystävällemme mitä tahansa eli kuivaa teollista nappulaa, ilman että se sairastuu johonkin: milloin kutinaan, milloin ripuliin, milloin sisäisiin oireisiin, milloin ulkoisiin.

Ulkoisesti näkyvät oireet ovat siten helpompia, että voimme nähdä ne. Sisäiset murheet sen sijaan usein pysyvät sisäisinä ja piilossa. Niitä voivat olla mahakivut, sisäelinsairaudet tai huono vointi, paha olo. Niistä emme saa punaista hälytysvaloa, kuten autoissa saamme.

Koira on yhteisömme ja perheemme jäsen, mutta sen verran villi, että sen hermostoon ja mieleen on koodattuna vieläkin, ettei kipua saa näyttää. Milloin siis huomaamme ystävämme pahoinvoinnin? Yleensä liian myöhään.

Ruokavalio ei ole lääketieteellinen hoitomuoto eikä se ole eläinlääkäreiden tavoitteita. Tämä on sama kuin sanoisi, että autoasentajan ei tarvitse tietää eri polttoaineista. Tämä kuulostaa samalta kuin että voit tankata bensiiniautoon dieseliä, joka ei toimi lainkaan tai dieselautoon bensiiniä, joka voi jopa räjähtää. Mutta todellisuudessa eläinlääkärin pääosallisiin tehtäviin kuuluu sairauksien ja etenkin akuuttien sairauksien hoito, ei hyvän elämän ylläpito. Vaan sairauksien hoito ja oikean lääkkeen kirjaaminen.

Mikäli siis autosi moottori yskii tai peität moottorin häiriövalon teipillä, kohtaat suurempia ongelmia tulevaisuudessa. Joko ongelmasta syntyy lisäongelmia tai koko kone hajoaa. Samoin voit ajatella koiran ruokinnan kanssa: mitä enemmän syötät hänelle sopimatonta ruokaa, sen enemmän vaikeuksia kohtaat. Mitä pidempään yrität välttää huonon ruokavalion tuomia oireita, sen syvemmälle suohon ajat teidät molemmat.

Oireileva koira on hälytysmerkki. Se on hälytysmerkki siihen, että jokin ei ole kohdallaan. Öljyt tai polttoaine on vaihdettava, mikäli haluamme terveyttä ja pitkää ikää.

Jos tässä kohtaa lähdet kysymään asiaa ns. ”huoltoasemalta”, jossa sinua palvelee innokkaat, mutta kokemattomat asiakaspalvelijat ja saatat huomata, että sait tuulilasin pesunesteen sijaan pakkasnestettä autoosi. Tiedämme, että tänä päivänä huoltoasemalla palvellaan enemmän kahvin ja pullan tarvetta kuin autojen huoltoa.

Huoltoasemalla tarkoitan tässä kohtaa myös monien lemmikkiasemien myyjiä tai internetin itseoppineita neuvojia. Aina ammattitaito ja ammattinimike eivät vastaa tarkoitustaan. Sama koskee siis koirien ruokintaa kuin huoltoasematoimintaa. Ole kriittinen ja ole järkevä. Kysy lisää ja ole tietoinen.

Monesti tänä päivänä myös eläinlääkärien ”paras” tarjonta perustuu kuivamuonayhtiöiden markkinointiin. Eläinlääkärit saavat koulutuksensa aikana miltei 3 päivää koulutusta ruokintaan ja niistäkin osa on eri kuivamuonayhtiöiden tuotteiden markkinointia. Eläinlääkäreillä on hämmentävän vähän käsitystä koirien tai kissojen ruokinnasta, jolloin he tarjoavat sen mitä heille on tarjottu ja josta heille on kerrottu: allergia- tai erikoisruokanappuloita vaivaan, jos toiseenkin.

Mikäli eläinlääkäri alkaa tutustua lajityypillisyyteen tai luonnonmukaisuuteen, miettimään eläimen hyvinvointia myös ruokinnan kautta, mielikuvat alkavat nopeasti muuttua kuivanappuloista pois. Tosin se ei ole kovin kaupallista, sillä allergiaruuat ja muut erikoisnappulat ovat hyvin tuottavaa bisnestä. Ne eivät sovi monellekaan tai paranna koiria, mutta asiakkaat palaavat klinikalle yhä uudelleen ja uudelleen samojen tai uusien vaivojen kera, ostaen lisää herkkävatsaisen lemmikin ruokaa.

Entä sinä?

Sinä, jonka rakas ystävä tuo karvainen kaveri on? Haluatko juosta lääkäriltä toiselle etsien uutta lääkettä, uutta eliminaatiodieettiä tai uutta voidetta? Vai voisitko kuvitella, että koirasi, kuten sinäkin tarvitsee aivan oikeaa ruokaa, aivan oikeita ravintoaineita ja aivan todellisia herkullisia ainesosia? Hänen ruokavalionsa ei missään nimessä pidä koostua kuivista nappuloista, vaan monipuolisesta ja aidosta ruuasta? Ja että nuo ”terveelliset” nappulat voivatkin olla vaivojen syy ja alkuperä?

Jos sinä olet jo ymmärtänyt, miten kaupallinen ja kummallinen koiranruokamarkkina nykyään onkaan, miten vinoutuneesti moni pentu ja aikuinen koira joutuu elämään ja miten moni kärsii turhaan, olet syntynyt auttamaan ja olet valmiina pelastamaan koiria, jotka kärsivät nykymaailman kuvitelmista ja teollisen ruokatehtailun aiheuttamista sairauksista, tule mukaan opiskelemaan koiran ja kissan lajityypillistä ruokintaa!

Haukun ruokintakompassi on koiranomistajalle suunnattu kevyt ja helposti omaksuttava peruskurssi ja apua ruokavalion muutokseen. Kun haluat syventyä ruokinnan saloihin astetta syvemmälle, on aika tutustua laajempiin koulutuksiimme.

Raakaruokintaohjaaja®-koulutuksesta saat valmiudet vastata suurimpiin kysymyksiin ja opastamaan myös muita lemmikin omistajia raakaruokinnan pariin. Voit auttaa ja pelastaa monia koiria. Sinuun luotetaan ja voit olla luottamuksen arvoinen. Sinun tehtäväsi on luoda muutos, jossa koirakin saa syödäkseen kunnon ruokaa. Sinä opit laajasti ja käytännönläheisesti ohjeistamaan omistajia ja koiria lajityypilliseen, mutta helppoon ja vaivattomaan ruokintaan. Sinä olet asiantuntija, paljon parempi kuin monikaan eläinlääkäri ja voit oikeasti saavuttaa terveyttä asiakkaissasi.

Koirat kiittävät sinua!🐕

Lopuksi. Onko se auton vika, jos se oireilee väärästä öljystä tai polttoaineesta? Onko se valmistajan tai maahantuojan vika?

Onko kasvattajan vika, mikäli koira ei kykene elämään tervettä elämää kuivanappuloilla?

Vai voiko kyseessä olla vika meissä itsessämme, laiskuudessamme ja ymmärtämättömyydessämme

Koiran hajuaisti on omaamme huikeasti parempi mutta miksi kuvittelemme, ettei koiralla ole makuaistia?

Jos olet koira-alan ammattilainen tai harrastaja, joka kaipaa syvempää ymmärrystä, tämä Raakaruokintaohjaaja®-koulutus on sinulle ja saat valmiudet auttaa koiria ja kissoja parempaan ruokavalioon, terveyteen ja syömisen iloon.

Opiskeltuasi Raakaruokintaohjaajaksi, olet käynyt läpi paitsi ruuansulatuksen kuin ruoka-aineiden vaikutukset. Ymmärrät erilaisten ruoka-aineiden erot ja voit suositella raakaruokintaa yleisesti helpottamaan monta vaivaa, auttaa monta koiraa, monta tapausta elämään iloista elämää ilman vatsavaivoja. Valmistuttuasi Raakaruokintaohjaajaksi, sinulla on mahdollisuus osallistua myös Koiran ravintoterapeutti® -koulutukseen. Silloin saat eväitä toimimaan vaativampien ja sairaiden koirien hoidossa ruokavalion avulla.

⭐️Tule mukaan kasvavaan joukkoomme! ⭐️

 https://www.luonnollinenruokinta.fi/raakaruokintaohjaaja-koulutus

HauHau puruluiden epäillään aiheuttaneen koirille oireita - Takaisi...

Kun häiriövalo syttyy, on aika selvittää syy koiran oireiluun

Voiko koiralle antaa raakaa kalaa? Riskit madoista ja ruodoista

Ajanvieteluita turvallisesti

Koiran närästys, 9 syytä ja vinkit oireiden hoitoon

Kirjoja koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista

Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista

Raijan koirat ja kissa saivat apua raakaruokinnasta

Kirjoja koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista

Mistä apua koiran ihottumaan ja vatsaoireiluun? - Hertta

Miksi koira kutisee?

Resepti: Pipareita koiralle

Luonnollisella ruokinnalla

  • Vatsa pysyy tyytyväisenä ja ruoansulatusongelmat, kuten närästys, ripuli ja herkkävatsaisuus voivat helpottaa.
  • Iho pysyy terveenä ja turkki kiiltävänä, ei enää kutinaa, rapsuttelua tai hiivaongelmia.
  • Koirasi saa maukasta ja terveellistä lempiruokaa, jota hän syö mielellään.

Kolmen päivän ilmaisella minikurssilla opit:

  • Mitä on koiralle lajityypillistä ravintoa
  • Mitä hyötyjä siitä on koirallesi
  • Mitä ruokia tulisi antaa, että koirasi saa kaiken tarvitsemansa
  • Kuinka paljon ruokaa koirasi tarvitsee
  • Miten teet muutoksia ilman ripulirumbaa

Kurssin vetäjä: Malin Ekblom, Koiran ravintoterapeutti®

Liityt samalla Haukun Heimo -postituslistalle ja jatkossa saat lisää vinkkejä ja tietoa koiran ruokinnasta ja hyvinvoinnista suoraan sähköpostiisi.

Et sitoudu mihinkään ja voit poistua listalta milloin tahansa yhdellä klikkauksella. Lue tietosuojaseloste.