Miten käsitellä raakaruokaa turvallisesti?
Raakaruoan riskinä ovat bakteerit ja loiset. Lue tästä artikkelista, miten voit minimoida riskejä omassa toiminnassasi kotona. Raakaruoan säilytys, välineet ja ruokailuastiat, käsihygienia sekä ulosteiden käsittely ovat olennaisissa osissa raakaruoan käsittelyssä sekä riskien hallinnassa kotonasi.
Me ihmiset osaamme usein käsitellä omaa ruokaamme, raakaa lihaa ja raakaa kanaa, hygienisesti ja oikealla tavalla. Samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös eläimen raakaruoan suhteen ja pitää välineet puhtaina, kädet puhtaina sekä eläimen ruoat erillisissä astioissa. Ja samalla on hyvä muistaa, että useimmiten me ihmiset sairastumme huonon hygienian seurauksena, ei niinkään eläimet.
Raakaruoan loisongelmista on riskinä, että ihminen sairastuu ja se voi tapahtua, jos ihminen saa sairastuneen eläimen ulostetta suuhunsa, tai jos ihminen syö itse pakastamaton kypsentämätöntä lihaa.
Lue lisää artikkelista “Onko bakteerit ja loiset raakaruokinnan riski?”
Raakaruoan hygieeninen käsittely kotona
Lemmikkieläinten raakaruoassa voi olla ihmisille tai eläimille haitallisia mikrobeja, jotka voivat siirtyä ihmisiin huolimattoman käsittelyn seurauksena. Raakaruokaa on käsiteltävä kotikeittiöissä erityisen huolellisesti, jotta niissä mahdollisesti esiintyvät tautia aiheuttavat mikrobit eivät sairastuta ihmisiä. Raakaruoan käsittelyssä pätevät samat asiat kuin raa’an lihan käsittelyssä muutenkin.
Hyviä käytäntöjä bakteerien kasvun, leviämisen ja ihmisten tarttumisen estämiseksi löydät alta.
Säilytys
- Pakastimessa eläinten ruoka säilytetään omassa pakkauksessaan, joka suljetaan tiiviisti pussinsulkijalla tai teipillä, jotta jäljelle jäävä ruoka pysyy pakkauksessaan.
- Sulata raakaruoka suljetussa pakkauksessa ja selvästi erillään ihmisen elintarvikkeista.
- Huolehdi, että sulamisnestettä ei pääse valumaan jääkaappiin, pakastimeen tai keittiön pinnoille.
- Käytä kannellista astiaa.
- Säilytysastioille kannattaa valita eri väri kuin ihmisruoalle, jotta ne eivät vahingossa sekoitu keskenään.
- Käytä sulattamasi raakaruoka mahdollisimman nopeasti sulatuksen jälkeen.
- Sulata vain tarvittavia määriä. Älä säilytä sulatettua raakaruokaa useita päiviä jääkaapissa.
- Älä pakasta uudestaan kerran sulatettua raakaruokaa.
Välineet ja ruokailuastiat
- Älä käytä raakaruoan käsittelyssä samoja välineitä tai astioita kuin ihmisten ruoanlaitossa.
- Käytä metallisia tai keraamisia välineitä. Älä käytä puisia välineitä, koska niitä ei saa puhtaaksi.
- Pese astiat, välineet ja lemmikkieläimen ruokakuppi kuumalla vedellä ja pesuaineella käytön jälkeen.
- Pese myös vesiastia päivittäin. Bakteerit säilyvät astioiden pinnoilla ja juomavedessä hyvin.
Käsihygienia
- Vältä koskemasta paljain käsin raakaruokaan ja jos kosket, pese kädet välittömästi koskemisen jälkeen, ettet levitä bakteereja.
- Huolehdi, että lapset eivät pääse ruokakupille tai koske raakaruokaan.
Ulosteet
- Ulosteet voivat levittää haitallisia mikrobeja sekä loisia maahan jätettynä.
- Kerää ulosteet hygieenisesti, ei paljain käsin.
- Katso, että lapset eivät pääse kissan hiekkalaatikkoon tai käsittele koiran ulosteita pihalla.
- Huomioi, että ulostetta voi olla myös lemmikkieläimen turkissa.
- Uloste kuuluu sekajäteastiaan, vaikka se olisi kerätty biohajoavaan pussiin.
- Huolehdi käsien pesusta ulkoilun jälkeen.
Lataa tästä itsellesi vinkit raakaruokinnan hygieniseen käsittelyyn kotonasi!
Ruokaviraston sivujen muistilista raakaruokaan.
Raakaruoan säilyvyys
Raaka-aineen laatu, nopea jäädytys, kylmäketjun katkeamattomuus ja sulatustapa ratkaisevat, kuinka hyvin tuote säilyy. Lemmikkien pakasteruokien säilyvyyden määrittää valmistuslaitos itse. Toiset valmistajat määrittävät säilyvyyden pakasteissaan 6 kuukaudeksi ja toiset 18 tai jopa 24 kuukaudeksi.
Useimpien mikrobien kasvu lakkaa 0 – -4 °C asteessa. Vain jotkut homeet ja hiivat pysyvät elossa vielä -10°C. Pakastaminen ei tuhoa bakteereja, mutta estää niitä toimimasta. Tämän vuoksi pakastuslämpötilan täytyy olla tarpeeksi alhainen, vähintään -18°C.
Suurin osa loiseläimistä kuolevat pakastettaessa, lajista riippuen riittävä lämpötila ja aika vaihtelevat. Sitkeimmät voivat säilyä viikon.
Tuotteen bakteeritaso ei pakasteena lisäänny, mutta rasva voi hapettua erityisesti, jos paketti ei ole täysin ilmatiivis. Vakuumiin pakattu tuote säilyy huomattavasti paremmin kuin tuote, joka pääsee suoraan ilman kanssa kosketuksiin. Mutta vakuumi ei suojaa täysin ilman vaikutukselta, koska myös muovi läpäisee jonkin verran ilmaa.
Huomioi, että rasvat hapettuvat myös pakastimessa, ellei pakkaus ole täysin ilmatiivis. Siksi liha voi rusehtaa ja haista vähän pistävälle, jos sitä on säilytetty avoimessa pussissa pakastimessa.
Erityisesti kalan rasva härskiintyy nopeasti ja rasvaista kalaa, kuten lohta tulisi säilyttää pakastimessa korkeintaan kolme kuukautta. Muu rasvainen ruoka säilyy hyvälaatuisena 3-6 kuukautta.
Elintarvikkeissa säilyvyysajat pakasteina ovat suuntaa antavasti seuraavia:
Marjat ja kasvikset 10 - 12 kuukautta
Vähärasvainen liha 8 - 10 kuukautta
Rasvainen liha 3 - 6 kuukautta
Jauheliha 1 - 2 kuukautta
Kala 1 - 3 kuukautta
Kuinka kauan raakaruoka säilyy jääkaapissa?
Tuotteen säilyvyys riippuu tuotteen laadusta eli bakteeritasossa, sulatuksen nopeudesta, lämpötilasta ja pakkauksen tiiviydestä. Jos tuote on valmistettu huonolaatuisesta raaka-aineesta, sen säilyvyys on luonnollisesti huonompi, kuin tuotteen, jonka bakteeripitoisuus oli pakkaushetkellä alhaisempi.
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että sulanut tuote on hyvä käyttää 1 - 2 vuorokauden sisään.
Raakaruoan sulattaminen
Ota sulamaan vain sen verran ruokaa kuin lemmikkisi yhdellä aterialla syö. Sulatusvaiheessa mikrobit heräävät jälleen ja pystyvät lisääntymään. Voit sulattaa tuotteet huoneenlämmössä tai vesihauteessa, jos tarjoilet ruoan välittömästi. Muuten suosittelemme, että sulatus tapahtuisi jääkaapissa, jotta bakteerit eivät lisääntyisi ja raakaruoka sulaisi tasaisemmin läpikotaisin, eikä vain pinnasta.
Raakaruoka kannattaa heti laittaa erilliseen vain lemmikeille tarkoitettuun kannelliseen astiaan. Pakkauksesta voi valua sulatus nestettä tai pakkaus voi kerätä painetta sulatuksen aikana ja silloin tuotetta tai sen sulamisnestettä voi roiskua ympäriinsä, kun pakkauksen avaa. Tee pieni viilto pakkaukseen, jotta mahdollinen paine voi purkautua tai riisu pakkaus kokonaan jäisestä tuotteesta.
Jos jauhelihapakkaus pitää saada sulatettua käyttöön nopeasti, voi vakuumipakatun pussin laittaa kuumaan vesihauteeseen sulamaan. Tällä tavalla sulatettu ruoka tulee käyttää heti tai saman päivän aikana, jos koira jättää osan syömättä. Syömätön ruoka tulee säilyttää jääkaapissa ja antaa koiralle samana päivänä.
Isompia pakkauksia voi hienovaraisesti sulattaa hetken aikaa jääkaapissa ja pilkkoa pienemmäksi, kun tuote on vielä kohmeinen.
Esimerkiksi 500 gramman makkarapötkö sulaa noin 8 tunnissa jääkaapissa hiukan kohmeaksi ja helposti paloiteltavaksi, vaikka se ei ole kokonaan läpisula. Tällöin voit pakastaa uudelleen leikkaamasi palaset, sillä lämpötila ei ole noussut yli 4 asteen, eikä bakteerit siten ole lisääntyneet.
Katso Luonnollinenruokinta.fi kanavan videolta, miten voit halkaista jäisen pötkön. Samalla voit tilata kanavan!
Sulanut tuote
Älä koskaan pakasta sulanutta tuotetta uudelleen!
Sulaneen tuotteen bakteerit lisääntyvät jakautumalla tietyin aikavälein. Yhdessä tunnissa bakteerien määrä on tuplaantunut kolme kertaa, eli bakteerien määrä voikin olla kahdeksan kertaa lähtötilannetta suurempi. Ruokaviraston raja-arvo enterobakteereille on < 5000 pmy /ml. Tunnissa raja-arvo on voinut ylittyä ja bakteerimäärä lisääntyy koko ajan, kunnes tuote on jäässä ja bakteerimäärän kasvu jatkuu heti, kun tuote sulatetaan uudelleen.
Raakaruoan kuljetus kaupasta kotia
Jos olet ostanut raakaruoan kaupasta pakasteena, huomioi kuljetuksen aikana, ettei lämpötila ehdi nousta ja tuote ala sulamaan. Erityisesti kesän helteillä sulaminen tapahtuu nopeastikin ja bakteerimäärä alkaa raakaruoassa lisääntyä nopeasti.Raakaruoan laatu
Raakaruoan laatu riippuu pitkälti siitä, miten tuote on alkuperäisesti käsitelty ja miten säilytetty eri vaiheiden aikana. Siksi raakaruoka kannattaa aina sulattaa jääkaapissa hitaasti, ellet ole varma siitä, että se tarjotaan heti tuotteen sulamisen jälkeen kokonaisuudessaan. Raakaruokaa ei tulisi myöskään pitää kupissa tarjolla tuntia pidempään, koska bakteerit alkavat lisääntyvät heti, kun raakaruoka alkaa sulaa.
Jos koira ei syö koko ruokaansa tunnin sisään ruoan antamisesta, pitää ruoka laittaa takaisin jääkaappiin, jotta bakteerien määrä ei nouse tuntuvasti. Bakteerien määrä kasvaa huomattavasti ja siten ruoka pilaantuu lämpimässä nopeasti.
Mitä tehdä, jos epäilee koiran sairastuneet syömästään ruoasta?
Jos epäilet jonkin tuotteen aiheuttaneen koirallesi ruokamyrkytyksen tai sen olevan pilaantunutta, toimi seuraavasti:
- Soita eläinlääkärille, jos tilanne vaatii hoitoa.
- Ota kuva pakkauksesta ja sen eränumerosta ja parasta ennen -päiväyksestä.
- Jos mahdollista, säästä pieni määrä kyseistä ruokaa mahdollisia lisätutkimuksia varten. Säilytä tuote pakastimessa.
- Ota yhteyttä tuotteen myyjään, jotta hän voi tarvittaessa tarkistaa myynnissä olevat tuotteet / poistaa niitä myynnistä.
- Ota yhteyttä ruoan valmistajaan ja kerro tarkasti tuotteen tiedot: nimi ja parasta ennen päiväys tai muu eränumero.
Jos kysymyksesi liittyy johonkin tiettyyn rehuun, ole ensisijaisesti yhteydessä eläinten ruoan valmistajaan.
Rehuihin ja rehuvalvontaan liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä rehukyselyt(at)ruokavirasto.fi.
Lähteinä käytetty Ruokaviraston sivuja ja koulutuksia.