6 yleisintä virhettä raakaruokinnan aloittamisessa
Lemmikin omistajana haluat pitää huolta omasta koirastasi tai kissastasi. Lemmikkisi kunto, hyvinvointi tai ruokavalio saattaa mietityttää. Saatat miettiä: “Osaanko ruokkia lemmikkiä oikein?” tai “Teenkö jotain väärin?” Mieti tarkkaan, mitä teet ja kenen neuvoja otat vastaan. Sen jälkeen katsot koiraasi ja sen hyvinvointia. Opettele itse, ota selvää ja tarkkaile. Ota kuitenkin rennosti.
Kerron tässä blogitekstissä kuusi tavallisinta virhettä, joita suurin osa koiranomistajista tekee siirtyessään raakaruokintaan. Olisiko näistä sinulle ja koirallesi apua raakaruokinnan aloittamiseen?
Virhe #1 Sinulla ei ole suunnitelmaa
Aloitat raakaruokinnan hetken mielijohteesta, haet kaupasta muutamaa eri laatua koirille tarkoitettuja lihoja ajatuksena, että monipuolisuus on tärkeää. Vanhaan tapaan sekoitat uutta ruokaa nappuloiden joukkoon. Ajatus on sinällään hyvä, mutta tuloksena voi olla ripuloiva koira. Tästä teet helposti johtopäätöksen, ettei raakaruoka sovi koirallasi tai koirasi on herkkävatsainen.
Miten välttää ripuli?
Käytä vaikkapa viikko aikaa asioiden selvittämiseen. Lue tietoja Luonnollisen ruokinnan sivuiltamme. Hanki tarvittavat ruoka-aineet ja esimerkiksi Canikuria varmuuden vuoksi ensiapukaappiin. Aloita noin kuukauden mittainen maitohappobakteerikuuri tukemaan suoliston hyvää bakteeritasapainoa. Jos et halua aloittaa suoraan täysin raakaruoalla, anna ensimmäisen viikon aikana pienen pieniä makupaloja raakaa lihaa erikseen muusta ruoasta. Jos mahdollista, niin kannattaa aloittaa muutos pitämällä koirallasi paastopäivän, jonka jälkeen muutat ruokavalion täysin raakaruoaksi.
Lue artikkeli: "Miten aloitat raakaruokinnan?"
Virhe #2 Et ole itse perehtynyt raakaruokintaan
Olet saanut ystävältäsi kuulla, kuinka hänen koiransa on saanut raakaruokaa ja voinut tosi hyvin. Päätät itsekin kokeilla raakaruokintaa ystävältäsi saatujen ruokintaohjeiden mukaan - ei kait se valmiilla ruokalistalla niin monimutkaista voi olla?
Kannattaa itse perehtyä oman koiran ruokavalioon
Ei ruokinta olekaan monimutkaista ydinfysiikka, mutta jokaisen koiran ruoansulatus ja elimistö ovat erilaisia, kuten meillä ihmisilläkin. Muista selvittää ystävältäsi:
- kuka on ruokintaohjeiden takana,
- koskevatko ohjeet juuri hänen koiraansa, vai ovatko ne yleispäteviä,
- onko raakaruokinta ohjeet tarkoitettu yhdelle viikolle vai kattavammaksi ruokavalioksi pidemmäksi aikaa ja kuinka pitkäksi aikaa,
- miten ensimmäiset viikot toteutetaan ennen kuin koiran vatsa on sopeutunut?
Raakaruokinnassa on monenlaisia asiantuntijoita ja heidän mielipiteensä ovat joissakin asioissa ristiriitaiset. Kuuntele, mistä ystäväsi on saanut oppinsa ja kysele, miten hän perustelee mielipiteensä.
Selvitä itse erilaisten asiantuntijoiden taustat, kysele heiltä, miten ja montaako koiraa he ovat asiassa auttaneet sekä pyydä asiakkaiden kokemuksia. Tämän jälkeen on hyvä päättää, kenen ohjeiden mukaan lähdet raakaruokinnassa alkuun. Kun sinulla on enemmän taustatietoa, on sinulla myös enemmän keinoja kokeilla, jos ensin valittu ruokavalio ei olekaan täysin sopiva koirallesi.
Tutustu itse raakaruokintaan esim. tällä ilmaisella minikurssilla.
Virhe #3 Aloitat liian suurella luumäärällä
Luit useamman eri artikkelin tai kirjan keskustelupalstojen lisäksi, ja löysit myös erilaisia malliruokavalioita. Päätit aloittaa antamalla puolet ruokamäärästä broilerin siipiä ja loput kasviksia ja lihaa. Hyvin monessa raakaruokinta- ja barffausohjeessa käytetään suuria luupitoisuuksia. Malliruokavalioissa voi olla jopa 60-80% ruoasta lihaisia luita. Mikäli kyseessä olisi nimenomaan lihaisia luita, olisi luupitoisuus siis noin 30-40%.
Vaikka koiraeläimet olisikin syöneet suuria määriä saaliseläimiä (joiden luuston paino on keskimäärin 10-15% kehon painosta) tai ihmisten jättämiä, lihasta riisuttuja ruhoja, on monelle koiralle yli puolet ruokavaliosta lihaisia luita (25% luuta) aivan liikaa. Etenkin alkuvaiheessa, kun vatsa ei ole vielä täysin sopeutunut uuteen ruokaan on tuloksena usein ummetusta, mikä pitkäkestoisena saattaa jopa johtaa suolistotukokseen.
Luun koostumus ja määrä ovat tärkeitä aloituksessa
Aloita ehdottomasti jauhetuilla luilla ja hyvin pienellä luumäärällä, alkuun 5-10 % ruoan kokonaismäärästä (10-20 % lihaisia luita). Tarkista käyttämäsi liha-/luu-jauhelihan luupitoisuus valmistajalta, ellei sitä pakkauksessa mainita. Käytä ainakin kuukauden ajan jauhelihoja, joissa on valmiiksi jauhettuja luita ja porrasta määrää hitaasti ylöspäin. Anna koiran vatsalle aikaa sopeutua! “Oikeat”, kokonaiset luut ovat tärkeä osa koiran raakaruokintaa, mutta vasta sen jälkeen, kun koiran vatsa on selkeästi tottunut uuteen ruokintatyyliin.
Virhe #4 Liian nopea monipuolistaminen
Aloitit kalkkunan jauhelihalla ja broilerin luisella jauhelihalla. Toissapäivänä annoit lisäksi kananmunan tai pari, eilen kalaa ja tänään hiukan sisäelinseosta. Illalla tuli sitten ripuli... Mikähän oli ongelman aiheuttaja, muna, kala vai sisäelinseos? Voisiko koirasi olla allerginen kalkkunalle? Vai kävikö sittenkin niin, ettei koirasi vatsa yksinkertaisesti pysynyt tahdissa mukana?
Älä hötkyile!
Aloita maltillisesti, lisää yksi uusi ruokalaji kerrallaan ja anna koiran vatsalle aikaa sopeutumiseen. Koirasi ei kärsi lyhytkestoisesta ruokavalion yksipuolisuudesta, mutta täydellisestä ruoansulatusjärjestelmän sekaisin menosta voi hankalana tuloksena olla pitkäkestoinen ripuli, joka voi vaatia jopa antibioottikuurin, että se paranee.
Jos kuitenkin käy niin, että maha menee sekaisin, lue artikkeli: "Koiran ripulin hoitaminen"
Virhe #5 Virheelliset ruoka-aineiden suhteet
Päätit aloittaa pienellä luumäärällä ja antaa reilusti kasviksia, ettei koiralle tule ummetusta. Uloste on kuitenkin kovin pehmeää, onko koiralla ruoansulatushäiriö? Pitäisikö luuta sitten olla 10%, 25% vai 40% ruoan määrästä? Mistä tiedät, kuinka paljon koirasi tarvitsee kasvista? Tarvitseeko sinun lisätä vai vähentää rasvan määrää ruoassa?
Tarkkaile koirasi vointia
Opiskele ja opettele. Tarkkaile, tarkkaile ja tarkkaile.
Oikean vastauksen tietää vain oman koirasi elimistö, ei asiantuntija eikä kasvattaja. Mittarit, joita koiran omistajana voit seurata, on koiran yleiskunto sekä uloste.
Tärkein mittari ravintoaineiden saannissa on yleiskunto.
Turkki tulisi olla rodulle tyypillinen, iho tulisi olla terve, eikä hilseillä, kynnet tulisi olla vahvat, silmät ja korvat puhtaat sekä kirkkaat. Terve koira ei kärsi ilmavaivoista, eikä pahanhajuisesta hengityksestä, eikä pahasta ominaishajusta.
Uloste on tärkeä mittari ruoka-aineiden suhteissa ja ruoan imeytyvyydessä. Runsas ulosteen määrä kertoo siitä, ettei kaikki ruoka imeydy ja tuloksena on paljon jätettä. Jos uloste lisäksi on löysää ja haisevaa, on ruoansulatusjärjestelmässä jotain pielessä. Mahdollisesti ruoka ei sula kunnolla, koira on stressaantunut tai sillä on suolistotulehdus. Mikäli uloste on kivikovaa ja murumaista on riskinä ummetus, mikä pitkään kestävänä voi aiheuttaa jopa tukoksen.
Virhe #6 Olet liian huolissasi
Oletko huolissasi, että annat liikaa ruokaa ja koirasi lihoo? Vai annatko sittenkin liian vähän ja koirasi laihtuu? Tai entä, jos koirasi ei suostu syömään raakaa lihaa? Pitääkö pelätä bakteereja? Tai luita? Mitä kasvattaja tai eläinlääkäri sanoo, jos kerrot että ruokint raakaruoalla?
Älä mieti liikaa, ota rennosti!
Koiran ruokinta ei ole monimutkaista rakettitiedettä. Ota rennosti, koiran ruokavalion muutos on mielenkiintoinen ja hauska projekti!
Huomaat, miten ruokavalion muutokset vaikuttavat koiraasi positiivisesti. Kun koirasi tuoksuu hyvältä, uloste on siistiä, korvat ovat puhtaat ja koiralla on uutta elämäniloa, syntyy varmuus siitä, että osaat ruokkia koirasi ihan itse.
Ohjeita ja neuvoja kaikkeen tähän löytyy kirjoistani ja tältä Luonnollinen ruokinta -sivustolta. Lisäksi kannattaa tilata ilmainen Minikurssi, kuunnella ilmainen Miksi koira kutisee? -luento tai osallistua maksullisiin koulutuksiin: Haukun ruokintakompassi™ tai Raakaruokintaohjaaja®.