3 erilaista ruokatyyppiä - Koiran raakaruoka aina mukana
Haluaisitko parantaa koirasi terveyttä ja pidentää koiran elämää? Me ihmiset voimme vaikuttaa tähän valitsemalla koiralle lajityypillistä ravintoa. Koiran raakaruoka antaa koirallesi uusimpien tutkimusten mukaan selkeitä terveyshyötyjä jo silloin, kun koiran päivittäisestä ruokavaliosta viidesosa korvataan raakaravinnolla. Mieti minkälaisia vaikutuksia voit saada aikaan siirtyessäsi kokonaan raakaruoan pariin!
Lomareissut voi olla myös sellaisia, mitkä raakaruokinnassa mietityttää. Kuukauden kesäloma olisi edessäpäin ja suunnittelette perheen kesken reissua, jonka aikana pääsette rentoutumaan ja nauttimaan Suomen kesästä. Kesken suunnitelmien perheen koira keskeyttää teidän suunnitellun kaipaamalla rapsutuksia. Samaan aikaan päähäsi iskeytyy ajatus: kuinka koiran raakaruokinta hoidetaan kesällä, kun kylmäsäilytys ei aina ole mahdollista. Et myöskään halua palata takaisin kuivamuonaan, sillä olet huomannut selkeän eron koirasi hyvinvoinnissa sen jälkeen, kun siirryitte raakaruokintaan.
Tuore, käsittelemätön koiran raakaruoka raaka koiranruoka
Tuoreella ruoalla tarkoitetaan kirjaimellisesti tuoretta raakaravintoa, joka ei ole käynyt edes pakastimessa. Jos annamme koiralle tai kissalle tuoretta ruokaa, on hyvä muistaa, että juuri käsittelemättömyyden takia se on herkkä pilaantumaan.
Bakteeritoiminta on edelleen aktiivista ellei lihan lämpötila pysy lähellä + 0 Celsius astetta. Mikäli lämpötila nousee yli + 4 Celsius asteen, bakteerien lisääntyminen alkaa kiihtyä. Mitä pidempään bakteereilla on mahdollisuus lisääntyä, sitä huonommaksi lihan laatu muuttuu.
On hyvin harvinaista, mutta hyvin mahdollista, että raa’asta lihasta voi saada ruokamyrkytyksen bakteeri- tai loiseläintartunnan muodossa. Loistartunnat on kuitenkin pitkälti vältettävissä pakastamalla liha ja bakteeritartunnan riski on minimaalinen noudattamalla hyviä hygieniatapoja sekä huolehtimalla katkeamattomasta kylmäketjusta.
Lue lisää artikkelista Onko bakteerit ja loiset raakaruokinnan riski?
Käsittelemättömässä raakaravinnossa on kaikki ravintoaineet tallessa alkuperäisessä muodossaan. Näin koiran ja kissan elimistö pystyy parhaiten hyödyntämään. Tallessa on myös entsyymit, koentsyymit ja muut mahdolliset tekijät, joiden vaikutuksia ei ole tänä päivänä vielä paljoa tutkittu.
Lue artikkeli “Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista”
Pakastettu raakaruoka
Kun verrataan tuoretta koiran raakaruokaa ja pakastettua koiran raakaruokaa, vie pakastettu koiran raakaruoka voiton. Pakastamisen ansiosta bakteerit eivät ole lisääntymiskykyisiä, vaan ne vaipuvat ikään kuin horrokseen riittävän kylmässä lämpötilassa. Pakastaminen toimii myös tehokkaasti loisiin, sillä se tuhoaa niistä suurimman osan.
Ruokaviraston tietojen mukaan pakastaminen tuhoaa esimerkiksi hirvieläimillä esiintyvän ekinokokkiloisen. Pakastaminen tuhoaa myös neosporan, jota voi esiintyä naudanlihassa, kuitenkin pääasiassa sitä esiintyy kesken menneissä sikiöissä ja jälkeisissä. Pakastaminen tuhoaa myös joissakin kaloissa olevan heisimadon toukan, että siassa oleviin (harvinaisiin) trikiineihin.
Pakastaminen tekee bakteereista lisääntymiskyvyttömiä, mutta se ei kuitenkaan tuhoa bakteereja. Kun liha otetaan pakkasesta lämpimään, alkaa bakteeritoiminta taas lisääntyä sopivan lämpötilan saavutettuaan. Tuote kannattaakin käyttää mahdollisimman pian pakastimesta ottamisen jälkeen.
Koiran raakaruoka ei kuitenkaan säily ikuisesti pakastimessakaan, sillä rasvat hapettuvat eli härskiintyvät ilman eli hapen vaikutuksesta. Mitä tiiviimpi pakkaus, esimerkiksi vakuumipakattu liha, sitä paremmin ja pidempään se säilyy verrattuna esimerkiksi irtona pakattuihin luihin tai annospulliin pakattuihin tuotteisiin, joiden pakkaukset eivät ole täysin ilmatiiviit.
Kuivattu raakaruoka pelastaa loman
Onneksi lomareissut ja kylmäsäilytyksen puute ei aiheuta ongelmia. Tällaisiin tilanteisiin kaikista paras vaihtoehto on ilmakuivattu ruoka, joka säilyy huoneenlämmössä muutamia kuukausia. Näin pystytte lomankin aikaan antamaan koirallanne sen hyvinvoinnille sopivinta ruokaa.
Ruoan kuivattaminen poistaa huolen kylmäketjun katkeamisesta ja bakteerien lisääntymisestä
Kylmäketjun näkökulmasta ajateltuna kuivattu raakaravinto vie voiton, koska kuivauksen jälkeen ei tarvitse miettiä bakteerien lisääntymistä. Kuivaus poistaa tuotteesta veden, ja bakteerit tarvitsevat kosteutta lisääntyäkseen. Kosteuden puuttuminen estää bakteerien kasvun ja näin saadaan tuotteelle parempi säilyvyys. Ilmakuivattu onkin erinomainen vaihtoehto, jos bakteerit mietityttävät.
Myös monet kemialliset reaktiot, kuten hapettuminen (eli härskiintyminen) hidastuvat huomattavasti.
Kuivattu koiran raakaruoka on kevyttä ja mahtuu pieneen tilaan ja on siten kätevä ratkaisu mökkireissulla tai luontoretkellä lemmikin kanssa.
llmakuivattu ruoka
Lämminilmakuivauksessa kierrätettävä ilma lämmitetään kuivaamisen tehostamiseksi ja kylmäilmakuivauksessa käytetään lämmittämätöntä ilmaa.
Mikäli tuotteen kuivattamiseen on käytetty lämmintä ilmaa, on se samalla myös kypsentänyt ruoan, eikä se siksi ole enää raakaravintoa.
Tarkista siis, että käyttämäsi ilmakuivattu ruoka on nimenomaan kuivattu alle +40 asteen lämpötilassa. Silloin ravintoaineet säilyvät tuotteessa muuttumattomina. Bakteeritkaan eivät kuole, mutta ne muuttuvat inaktiivisiksi kun tuotteesta on poistettu kosteus.
Pakastekuivattu ruoka
Pakastekuivaaminen tai pakkaskuivattaminen sanotaan myös tyhjiökuivaukseksi. Kuivattaminen tapahtuu tyhjiössä, joka saavutetaan alhaisella ilmanpaineella. Käytännössä tuote on jäinen ja siitä haihdutetaan vesi ilman, että tuote lämpenee tai sulaa.
Pakastekuivaamisen hyvinä puolina on, etteivät bakteerit pääse lisääntymään missään vaiheessa. Prosessointi voi kuitenkin vaikuttaa proteiinin rakenteeseen ja täten mahdollisesti vähentää joidenkin herkästi hajoavien aminohappojen tai rasvahappojen määrä tai laatua. Menetelmä vie myös paljon energiaa ja siten tuotteet voivat olla hintavia.
Lue artikkeli “Raakaruoka on biologisesti oikeaoppista”